FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnapló
Főoldal  Hírek  Felhívások  A Franka korszerűsítése

A Franka korszerűsítése

Franka - Többletenergiát az oktatásra A Franka korszerűsítése

Tavaly ősszel kezdtük meg intézményünk energiahatékonysági korszerűsítését. A 300 M Ft-os projekthez KEOP pályázat keretében nyertünk 254 millió Ft-ot. A sikeres pályázatot megelőző előkészítés és a várható eredmények részleteibe alábbiakban avatjuk be olvasóinkat:

Előzmények

A 25-90 év közötti épületek energetikai besorolása korszerűtlen volt (D-G  besorolású), így az éves energiaköltség bruttó 40 millió Ft volt. A gépészetet egy hagyományos gázkazán jelentette.

2013-ban döntés született arról, hogy iskolánk korszerűsítését lehetőleg pályázati finanszírozásból próbáljuk megvalósítani, a fűtési költségek drasztikus csökkentése céljából. A projekt előkészítését és a sikeres megvalósítás lehetőségét Tokár János igazgató alapozta meg. Elsőként szükséges volt a fejlesztési lehetőségek főbb irányvonalainak kijelölésére, a beruházási rangsor felállítására és a pályázati források kihasználásához szükséges műszaki dokumentációk összeállítására.

A siker alapja: a műszaki előkészület

A Pannon Épületenergetika által készített energetikai veszteségfeltárás során elemzésre kerültek az intézmény elmúlt időszakára vonatkozó közüzemi adatok, az épület geometriai és épületfizikai tulajdonságai, a határolószerkezetek (homlokzat, födém, talajon fekvő padló vagy pincefödém és nyílászárók) hőtechnikai tulajdonságai, valamint a fűtéssel kapcsolatos észrevételek. A 6 modulból álló Energetikai Koncepció kidolgozása révén megalkothatóvá vált a legrövidebb megtérülési idők ismeretében az intézmény energetikai stratégiája.

Ezenfelül telepítésre került egy Energia Kontroll Rendszer, melynek adatai online felületen nyomon követhetők bármely mérési pont tekintetében, bármely időszakra kérdezve. Ez a rendszer biztosította a pályázathoz szükséges részletezettséggel a múltbeli adatokat - a negyedóránkénti mérések révén több millió adat áll rendelkezésünkre.

Pályázat beadás

A fent ismertetett teljes körű előkészületeknek köszönhetően a kiírás napján, az elsők között adtuk be a pályázatot. A pozitív elbírálás a megfelelő előkészületnek és a startra kész pályázati helyzetnek köszönhető. Ez egy 85%-os intenzitású pályázat, a szükséges önrészt egy másik pályázat keretéből sikerült biztosítanunk.

Megvalósulás

Jelenleg a projekt 70%-a már megvalósult. A kazánházi rekonstrukció elkészült, a homlokzati szigetelés és az ablakcsere pedig folyamatban van.

 

 A tervezett eredmények számokban:

  • Építészeti korszerűsítés: 183 M Ft beruházási költség megtérülése 4 év, pályázati támogatással
  • Gépészet: 28 M Ft beruházás a pályázati támogatás mellett 1 év alatt térül meg
  • Megújuló energiatermelés: napelemes és napkollektoros rendszer telepítése
  • Villamos energia és gázfogyasztás számlaaudit: évi 2-2 millió Ft megtakarítási lehetőség kimutatása

 Résztvevők

A Pannon Építőműhely Kft. - Pannon Épületenergetika az alapvizsgálatok elvégzésétől a pályázati anyagok leadásáig végigkísérte a folyamatot. A cég jelenleg a megvalósulás műszaki ellenőrzését végzi. A teljes kivitelezéssel a SzabóPintérBau Kft-t bíztuk meg. A projekt irányításával kapcsolatos feladatokat Szili Attila, a Ferences Rendtartomány gazdasági vezetője látja el.

Konklúzió

Egyrészt a pályázati startra kész állapot 2-3 hónap előnyt jelent más pályázókhoz képest. Másrészt fel kell használni napjaink innovatív mérnök-technológiai szaktudását energiaköltségeink jelentős csökkentésére és egy energia- és környezettudatos, feleslegesen nem pazarló működés elérésére. Ferenc pápa is számos beszédében szorgalmazta a környezet védelmét, és megfogalmazta, hogy az embereknek - mindenekelőtt a politikai és gazdasági élet vezetőinek – a „teremtett világ őreinek kell lenni”. Valóban van lehetőség arra, hogy optimálisra csökkentsük az intézmények energiaköltségeit!

A Franka korszerűsítéseA Franka korszerűsítéseA Franka korszerűsítése

OK
Hírek
MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ
Holló-Szabó Ferenc Ericsson díjas
Liliomfi színdarab bemutatója
Steindl Ábel imázsfilmje
Nyári tábor 2019
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Látogatás a Fresenius Dialízis Központba
0

Ismerd meg az iskolát!

0

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.