FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnapló
Főoldal  Életünk  Milán atya szombat esti elmélkedései  2016.01.22.

2016.01.22.

Lelki erősség, okosság, mértékletesség

A januári szombat esti elmélkedéseket az önnevelés, a sarkalatos erények témakörének szenteljük. Az életed minősége nemcsak a neveltetéseden múlik, nemcsak azon, hogy jó-e az étel a diákebédlőben, jóban vagy-e a prefektusoddal, hanem azon, hogy mivé neveled önmagadat. A múlt héten az igazságosságról volt szó, nem kap mindegyik sarkalatos erény egy teljes „szombat estét”, a többi háromról most összefoglalóan lesz szó.

A népmesék nem pusztán a gyerekszórakoztatás eszközei, hanem felnőtt ember is olvas mesét, novellát, regényt. A népmese egy világlátást fejez ki. A vándorútra induló legény váratlan helyzetekben találja magát, és általában a jóság, az okosság és a bátorság próbáját kell kiállnia. Okosság, jóság, bátorság – ezek is lehetnének a sarkalatos erények. Nagyjából fedi azt a felsorolást, hogy igazságosság, mértékletesség, okosság, lelki erősség. A jóság közel áll az igazságossághoz: megadni mindenkinek, ami jár neki. Azt adni a másiknak, amit az ő helyzetében én elvárnék, amit szeretném, hogy nekem megtegyenek. A bátorság és a lelki erősség is közel áll egymáshoz, és aki okos és bátor, annak a mértéktartás is sikerülni fog. Vegyük észre, hogy nem a felsorolásban szereplő erények darabszáma, vagy pontos megnevezése az igazán fontos; a lényeg ugyanaz a népmese és a filozófia erénykatalógusában.

Remélem, azon is gondolkoztál már, hogy a népmesékben mindig a jó győz. Az életben is? Vagy a mesék becsapják a kisgyerekeket? A nagypapa, aki mesét mondott az unokájának, tisztában volt azzal, hogy a jó néha alulmarad, az erényes embert esetleg kihasználják. De abban is biztos volt, hogy a sarkalatos erények nélkül biztos a bukás. Kisebb hiba van abban az állításban, hogy a jó mindig győz, mint abban, hogy a rossz valaha is győzhet.

Te vagy az a legény, aki vándorútra ment, egy messzi városba, olyan emberek közé, akiket nem ismertél. Neked is az okosság, jóság, bátorság próbáját kell kiállnod. Arra kell nevelned magad, hogy a sarkalatos erényeket birtokold. Ennek most van itt az ideje! Az a megfigyelésem, hogy az emberi személyiség változása egy életen át tart. Mégis, intenzív fejlődése nagyjából 25 éves kor táján befejeződik. Ezen belül is a hibáink 18 éves korunk táján megcsontosodnak. Addig a változáshoz elég egy érzelmi megrázkódtatás, bölcs belátás, egy komolyabb letolás, némi törekvés – és képesek vagyunk rá. Nincs már erre sok idő! Utána is tudunk változni, de ez sokszor elképesztő erőfeszítéseket igényel. Most kell magadból jellemóriást faragnod!

A sarkalatos erények azért is rászolgálnak a nevükre, mert a többi erény, jó tulajdonság visszavezethető rájuk. A türelem kapcsolatban van a lelki erősséggel és a mértéktartással. A kitartás szintén a lelki erősséggel és az okossággal. Az egyszerűség is az okossággal van kapcsolatban, nagyra értékeljük, ha valaki egy bonyolult dologról egyszerűen tud beszélni, ha meglátja valaminek a lényegét. Az ördög a részletekben rejlik! Amikor valaki túl bonyolult, nem lát egyszerű ok-okozati összefüggéseket, hanem az előbb-utóbb elhibáz valamit.

Azért tartom fontosnak az erényekről való gondolkodást, mert mit mutathatunk fel, ha nincsenek erényeink? Csak a jószándékunkat! „Mindig jót akartam, nem volt bennem rossz szándék”. Sajnos ez kevés. Nagyon elgondolkoztató az a szólás, hogy „A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve”! A jó szándék mellett jó cselekvés szükséges. Az erény a begyakorolt jó cselekvés!

Okosság: látni az ok-okozati összefüggéseket. Ez megtanulható. A bölcs más kárán tanul, az okos a sajátján, a hülye a sajátján se. A bölcsességet a Szentlélek ajándékának nevezi a morálteológia, az okosság tanulható. Mai döntéseim jelentik a holnapi sorsomat. Akinek kisiklik az élete, környezete ezt előre látja. Sajnos sokszor maga az illető nem látja. A figyelmeztetésre sem hallgat. Túrákon sokszor figyelmeztetek a balesetveszélyre. Gyakran kapom vissza, hogy „Milán atya, nem kell izgulni, nem lesz baj…” Honnan tudod, hogy nem lesz? A jövőbe látsz? Akit baleset ér, egy perccel előtte általában el sem tudta képzelni, hogy ez vele valaha is megtörténhet. Látni az ok-okozati összefüggéseket, és ennek megfelelően cselekedni. Ez az okosság.

Lelki erősség: Kerülünk nehéz, sőt kritikus helyzetbe. Nem tudom, mi a jó döntés. Legalább ne tegyek rosszat! A megoldás általában olyan irányból érkezik, amit el sem tudtam képzelni. Az átélt nehézség megerősít, később ez lesz a támaszom. A megpróbáltatásnak egyszer vége lesz, nem tart örökké. Ha nem lenne megpróbáltatás, előbb-utóbb megunnánk a kényelmes, jó állapotot is. Az átélt krízis után új, szép fejezete nyílik az életemnek. Ezért ne veszítsd el a fejed! Tartsd az irányt, kérj segítséget!

Mértékletesség: Arisztotelész és más görög filozófusok már gondolkoztak rajta. A boldogság egyik (és messze nem az egyedüli) forrása az élvezetek (az emberi kapcsolatok és az önmagunk felülmúlása szintén a boldogság forrása!). Hogyan juthatok több boldogsághoz az élvezetek útján: habzsolással vagy mértékletességgel? Általános tapasztalata az emberiségnek, hogy a mértékletességgel! A túl nagy dózisban kapott élvezet nem boldoggá tesz, hanem kiégetté. A másik nagy tapasztalat, hogy időnk, erőnk véges. Be kell osztanunk az erőforrásainkat. Nem tudunk minden jót megtenni, amit szeretnénk. Megtalálni a helyes arányokat! Segít ebben a napirend, elvezet a kiegyensúlyozottságra.

Neked melyik erényt kell legelőször elsajátítanod? Ne felejtsd, hogy aki egyet birtokol, az összeset birtokolja. Gondolkodj, kérdezz, beszélgess erről a lelkiatyáddal…

 

OK
Hírek
MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ
Holló-Szabó Ferenc Ericsson díjas
Liliomfi színdarab bemutatója
Steindl Ábel imázsfilmje
Nyári tábor 2019
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Látogatás a Fresenius Dialízis Központba
0

Ismerd meg az iskolát!

0

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.