FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnapló
Főoldal  Életünk  Milán atya szombat esti elmélkedései  2015.11.21.

2015.11.21.

Prokopp Mária művészettörténész egyetemi tanár meséli el, hogy Dél-olaszország egyik kisvárosában focizó utcagyerekek kiszúrták, hogy ő idegen, és megkérdezték, honnan jött. Mondta, hogy Magyarországról. – Magyarország? – Szent Erzsébet! – válaszolták a focistamezbe öltözött gyerekek.

Árpádházi Szent Erzsébet ünnepe volt a héten, a világon ma is a legismertebb magyar emberé. Az oltár előtt látható festmény az Assisi Szent Ferenc bazilikában található, ahol Szent Erzsébetnek 6 ábrázolása lelhető fel. Fiatalabb volt Szent Ferencnél, és 7 évvel később halt meg 24 éves korában. Páratlan ismertségét ilyen rövid idő alatt érte el. Élete nem volt könnyű. Nem középiskolás korban került kollégiumba, hanem már 4 éves korában külföldre adták. 15 évesen látta viszont először a szüleit. Édesanyját meggyilkolták, vőlegénye meghalt, wartburgi helyzete bizonytalanná vált. Férjhez megy, 20 éves korára 3 gyermekkel özvegy. Környezetének ellenszenve közepette a segítő szeretet szentje lesz. Visszautasítja a német-római császár házassági ajánlatát. Egy európai középhatalom királyának lányaként 24 évesen voltaképpen hajléktalanként hal meg.

Életét a segítő szeretet szolgálatára tette fel, döntéseit ennek alapján úgy hozta meg, hogy közben tisztában volt sorsának rosszabbra fordulásának lehetőségével.

A szegények felkarolásáról a férfi-logika úgy gondolkozik, hogy minek van értelme? Megoldjuk-e a szegénység problémáját? Jézus Krisztus azt mondja hogy „szegények mindig lesznek veletek”. Nem is tudom a másik ember élete problémáját megoldani, mert az én megoldásaim az ő számára, és az ő helyzetében nem biztos, hogy működnek. Hála Istennek, nemcsak férfi-logika létezik, hanem női logika is. Eszerint a szegények felkarolásának az az értelme, hogy „enyhítsük lelkük fájdalmát”. Az Evangélium beszámol a kenyérszaporítás csodájáról. Nem az az értelme, hogy többé ne éhezzenek, hanem hogy megtudják, velük az Isten.

A tevékeny szeretetről szépen idézi Pilinszky János Dosztojevszkijt (Karamazov testvérek):

„Egy hölgy beszél Zoszima sztarecnek önmagáról. Azt mondja csapongva és hosszadalmasan, hogy sokszor már úgy érzi, megérett a valódi felebaráti szeretetre. Hogy kész elmenni a betegek és a nyomorultak közé, s ápolni őket. De aztán arra gondol, hogy hálátlanság esetén azonnal kedvét vesztené, s így a jóról való ábrándozása csak puszta képzelgés marad…

S a sztarec? Mit felel erre a szentéletű szerzetes? … Bizony, ez csak ábrándozás – mondja mindentudó, hirtelen gyengédséggel –, de csak ábrándozzál, hátha megszületik belőle a valódi, tevékeny szeretet. Mert a tevékeny szeretetet félelmetes szakadék választja el az ábrándos szeretettől. Az ábrándos szeretet nyomot kíván hagyni a földön, s viszontszeretetre vár, méghozzá azonnali viszonzásra. Az igazi szeretet azonban hősies. Kész akár a vereségre is, hisz helye és ideje Istenben van.

De én nem hiszem, atyám, panaszkodik ismét az asszony. Nem azt mondom, hogy Istenben nem hiszek, a jövő az, amiben nem tudok hinni. Kicsinyhitű vagyok – kesergi –, s ismét mintha az én kicsinyhitűségemnek is hangot adna.

S e kételyre, amilyen egyszerű, olyan igaz Zoszima válasza… A könyv betűiből egyszerre az Evangélium melege csap meg.

Szeresd az embereket, tevékeny szeretettel szeresd őket – hangzik a tanítás – s akkor hinni fogod az örök életet is. Ezt a hitet egyedül a tevékeny szeretet adhatja meg az embernek. S közben törekedj a derűre. A szentek kivétel nélkül boldogok voltak”

OK
Hírek
MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ
Holló-Szabó Ferenc Ericsson díjas
Liliomfi színdarab bemutatója
Steindl Ábel imázsfilmje
Nyári tábor 2019
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Látogatás a Fresenius Dialízis Központba
0

Ismerd meg az iskolát!

0

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.