FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnapló
Főoldal  Életünk  Milán atya szombat esti elmélkedései  2015.10.10.

2015.10.10.

Az idő rostájában

Vilmos atya azt mondta a szombat esti elmélkedésről, hogy legyen rövid, és több kérdő mondat legyen benne.

Ady Endre „Az idő rostájában” című versének első versszaka így hangzik:

Kezében óriás rostával
Áll az Idő és rostál egyre,
Világokat szed és rostál ki
Vidáman és nem keseregve
S búsul csak az, akit kihullat.

Az időről való elmélkedés nemcsak engem foglalkoztat.

1. Középiskolás korunkban tapasztaljuk meg először, hogy az idő gyorsan is tud múlni. A későbbiekben az idő egy lejtőre került szekérhez hasonlít, mely egyre vadabbul robog.

Elfogadom-e, hogy ez az emberiség közös tapasztalata, vagyis az elvesztegetett időt egyszer hiányként fogom érezni?

2. Itt a kollégiumban, talán furcsán hangzik, de sok szabadidőd van. Napi két óra délután, rövidebb szabadidők este. Emellett van bőven idő a pihenésre. Kortársaidnak nem jut ennyi, később neked sem. Igényesen töltöm-e a szabadidőmet? Fontosnak látnám, hogy képezze ez egy beszélgetés tárgyát diák és a prefektus között.

3. Vannak emberek, akik örökké azt várják, hogy mikor köszönt már be a nagybetűs ÉLET. Megöregszenek anélkül, hogy elkezdenének élni. Te az ÉLETET éled. Ha 70 év az átlag életkor, és te 14 éves vagy, akkor az életed egyötöde már mögötted van. Ha most nem használod fel jól az időt, akkor valami végérvényesen elveszett a számodra.

4. A görög nyelvnek két szava van az időre: a kronosz jelenti a múló időt, a kairosz a tartalmasan telő időt. Megfigyelted-e már, hogy az ember életének tartalmasságát elsődlegesen az időtartamával mérjük? Élt ettől eddig, ha meghal egy ismerősünk, egyik első kérdésünk, hogy hány éves is volt? Pedig pont az nem rajtunk múlik, hogy meddig élünk, inkább az, hogy hogyan? A múló időt nem lehet meghosszabbítani, de a tartalmasan telő idő arányát megnövelhetjük. Ehhez nem feltétlenül sietni, kapkodni kell, néha pont a türelem, a szemlélődés tesz tartalmassá egyébként elvesző időket.

5. Különösen nehéz feladatnak tartom a stúdium idejének tartalmas felhasználását. Lyukat nézek a falba, vagy szem előtt tartom a „kiművelt emberfőt”, amelyet a nyakamon hordok?

6. Életünk anyaga az idő. Tarthatom ezt a magaménak, vagy eszembe juthat, hogy az idő ura nem én vagyok. Ajándékba kaptam. Az idő ura Isten. Arra használom-e az időt, amire adja? Bizonyára adja munkára, emberi kapcsolatokra, kikapcsolódásra, sportra, gondolkodásra, olvasásra, imádságra, mások szolgálatára. Akkor járok el jól, ha arra használom, amire kaptam.

7. Vannak emberek, akik megtudják, hogy életükből csak pár hónap van hátra. És ekkor ezt az időt hihetetlen intenzíven töltik el. Az is eszükbe jut nemegyszer, hogy ha mennyivel tartalmasabb lett volna az életük, ha nem csak az utolsó néhány hónapot jellemzi ez a sűrített élet, hanem az egészet. Aki egy haláleset, ami közelről érinti őt, vagy egy veszélyes helyzetből való megmenekülés során rádöbben, hogy azt sem tudjuk, hogy az idő kincséből mennyi áll a rendelkezésünkre, az az ember elhatározza, hogy minden percet tartalmasan akar tölteni, örülni minden pillanatnak, amit megélhet.

8. Az idő pénz – szokták mondani. Tartom-e legalább akkora értéknek, mint a pénzt? Nem pazarolom-e esetleg még inkább, mint a pénzt? Ma az a gazdag, akinek ideje van! Az emberek jó része inkább szeretne több időt, mint több pénzt! Itt Esztergomban, a kollégiumban az az egyik nagy ajándék, hogy a beosztás miatt sok időnk van! Másutt az emberek sokkal hajszoltabbak!

9. Vegyem a szeretet jelének, ha valaki minőségi időt áldoz rám!

10. Az időt végső soron az teszi értékessé, hogy vége lesz, hogy meghalunk. Játszhatunk a gondolattal: jó lenne-e, ha az én életem végtelen lenne? Jó lenne-e ha minden ember élete végtelen lenne? Jó lenne-e előre tudnom, hogy meddig élek? Ebből hamar eljuthatunk oda, hogy a megoldást a minőségileg kiteljesedett élet adja meg. Ezt nevezi az evangélium „örök életnek”. Milyen érdekes, hogy a végtelenségét ragadjuk meg, pedig legalább ilyen fontos a gazdagsága!

11. Carpe diem!? Ragadd meg a napot!? Meg kell ragadnunk minden pillanatot, úgy fogalmazható át, hogy „Éld azt, aminek itt van az ideje!” Nem az következik belőle, hogy „élj a mának!” Rettentően várom az álmom teljesülését, de ha nem várom ki az idejét, akkor rémálommá válik! Ki tudom-e várni a virág nyílását, vagy kibontom kézzel, melegítem hajszárítóval?

12. Összefoglalva: a fiatal ember 3 fő hibája az idővel kapcsolatban: - nem teszi meg, aminek most van itt az ideje – nem tud várni arra, aminek most még nincs itt az ideje – azt hiszi, hogy az élet és a boldogság csak később kezdődik. Ha ezeket elkerüljük, nagy lépést tettünk afelé, hogy az időnket tartalmasan töltsük el.

OK
Hírek
MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ
Holló-Szabó Ferenc Ericsson díjas
Liliomfi színdarab bemutatója
Steindl Ábel imázsfilmje
Nyári tábor 2019
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Látogatás a Fresenius Dialízis Központba
0

Ismerd meg az iskolát!

0

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.