FőoldalHivatalosÉletünkMúltunkSzabadidős helyszíneinkKapcsolatFelvételiElektronikus naplóÉtkezési digitnapló
Főoldal  Életünk  Milán atya szombat esti elmélkedései  2015.09.12.

2015.09.12.

Figyelem II.

A múlt szombaton a figyelemről volt szó. Ezt a témát szeretném tovább folytatni, rátekintve arra is, hogy hogyan éli át egy diák a „szombat estét”? Amikor az elmélkedés után a padok között jártam föl s alá, nem azért tettem, hogy csendőrt játsszak, hanem hogy segítsem azt, hogy ezt az időt gyümölcsözően töltsétek. Azt figyeltem meg, hogy ez az időszak nem könnyű. Ha nem is beszélgettek, nagyon sokan folyamatosan a többiekkel való kapcsolatot, a tekintetek találkozását keresik. Van ebben pozitívum is, nem szeretünk egyedül lenni, fontos számunkra a társunk, jóban vagyunk vele.

Azonban fontos lenne, hogy a másik ember ne csak az egyedüllétem fájdalmát enyhítse, hanem egymást gazdagító módon találkozzunk. Aki nem képes elviselni, hogy 10 percig csak a saját gondolatainak társaságában legyen, az igen unalmas egyéniség lehet. Ha a saját magam társaságát nem bírom 10 percig elviselni, akkor miért erőltetem rá másokra???

Figyelni félelmetes dolog. Simone Weil filozófusnő a halálhoz hasonlítja! 10 percre meghalok a saját szórakozásomnak, álmodozásomnak. Vianney János hiába próbálkozott a latin nyelv megtanulásával, de nem adta fel. Nem tanult meg latinul, de ő lett a legnagyobb gyóntató. A figyelem mindig gyümölcsöző.

Unatkozol? Titokzatos dolgok az érzések. Sokszor azt hisszük, hogy amit most érzünk, azt fogjuk érezni életünk végéig. Vagy azt szeretnénk érezni, és félünk, hogy elveszítjük a mostani boldogság, biztonság érzését. Nem baj, ha valami most unalmasnak tűnik. Van valami az unalmon túl is, és csak 10 percig tart.

Ez az idő így is, úgy is elmúlik. Add oda tudatosan, figyeljél befelé. Amit hallasz, amire gondolsz, és nézz rá az érzéseidre. Nem minden érzésünk harsány!

Hogyan telhet tartalmasan a „szombat este” ideje? Külsőleg: a látómezőm leszűkítése, csönd. Belsőleg: hálát adni az örömért, menedéket keresni félelmeink kapcsán, haragunkat bűnbánattá, megbocsátássá fordítani, szomorúságunkban keresni Isten közelségét. Nézz rá az érzéseidre. Vannak, nincsenek?

Nézz rá gondolatban családtagjaidra, társaidra, a számodra „nehéz emberekre”. Mit jelent értük imádkozni? Mit szeret benne az édesanyja, miért fontos ő Istennek?

Önvizsgálat, gyónás, lelki beszélgetés, imádság. Ha odaadod ezt az időt, akkor tartalmas lesz a számodra. Ha inkább magadnak akarod megtartani, akkor üresen és fölöslegesen telik majd el.

Azért is maradj csöndben, mert hátha a társad megszólítja az Istent, vagy fordítva. Ne beszéljünk bele mások beszélgetésébe!

OK
Hírek
MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ
Holló-Szabó Ferenc Ericsson díjas
Liliomfi színdarab bemutatója
Steindl Ábel imázsfilmje
Nyári tábor 2019
A HÚSVÉTI SZENT HÁROM NAP PROGRAMJA
Látogatás a Fresenius Dialízis Központba
0

Ismerd meg az iskolát!

0

Facebook

0

Érettségi találkozó

Felvételi tájékoztató

0
All rights reserved © 2013.